Profilaxie dentară

Noi avem grijă de sănătatea gingiilor și parodontiului tău, cu cea mai nouă tehnologie în domeniu – AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS, prin tratamentul (GBT) Guided Biofilm Therapy.

Este o boală care afectează dinţii, gingia şi osul înconjurător. Cauza acesteia este reprezentată de anumite bacterii localizate la limita dintre dinte şi gingie. În mod normal, acestea nu creează nicio problemă. Însă, în anumite condiţii (igiena orală defectuoasă, fumat, diabet zaharat, stres accentuat, imunitate scăzută, predispoziţie genetică etc.) rezistenţa organismului este depăşită, bacteriile se înmulţesc şi încep să se infiltreze în jurul dintelui, între gingie şi rădăcina dentară. Aici provoacă distrugerea osului care susţine dinţii, astfel că încet-încet aceştia încep să se mişte.

În consecinţă, elementul declanşator al bolii este reprezentat de bacteriile din gură. Tot aceste bacterii pot duce la formarea de carii, atunci când smalţul dentar este afectat prin consumul de dulciuri sau băuturi acide. Deci, în funcţie de susceptibilitatea organismului, unele persoane fac preponderent carii, iar altele sunt afectate de parodontoză.

Un element fundamental legat de boala parodontală este tartrul („piatra”) care se depune la baza dinţilor. Acesta conţine, printre altele, acele bacterii anterior pomenite şi care duc la distrugerea gingiei şi a osului.  În fazele avansate ale bolii, tartrul se depune şi pe suprafaţa rădăcinii dinţilor, sub gingie, făcându-l imposibil de îndepărtat prin mijloace obişnuite.

Factorii implicaţi

Pe lângă o serie de probleme medicale care scad rezistenţa organismului la atacul bacteriilor din gură, există şi factori locali care pot întreţine parodontoza.

Aceştia cresc depozitele de placă bacteriană şi îngreunează igienizarea dinţilor.  Dintre aceştia enumerăm:

 • Fumatul – persoanele care fumează au un risc de 5 ori mai mare de a face parodontoză
 • Carii situate între dinţi sau la baza dinţilor
 • Lucrări dentare incorecte – intră mâncarea pe lângă ele şi sunt dificil de curăţat
 • Înghesuirea dinţilor, atunci când nu există suficient spaţiu pentru o aliniere optimă.

Anatomia zonei

Pentru a înţelege orice boală în general, trebuie să cunoaştem anumite aspecte despre organul afectat. În cazul nostru, precizăm că:

 • Dintele este format din 2 părţi: o parte vizibilă la exterior (dintele propriu-zis) şi o parte ascunsă sub gingie, numită rădăcină.  Dacă gingia se retrage, o anumită porţiune din rădăcină devene vizibilă.
 • Rădăcina este situată în osul maxilar, de care este legat prin mici fibre, ce formează ligamentul parodontal.  Acesta permite mici deplasări naturale ale dinţilor în timpul masticaţiei.  Rădăcina este mai lungă decât dintele propriu-zis, pentru a da rezistenţă.
 • La exterior şi rădăcina şi osul maxilar sunt acoperite de gingie.

Parodontoza (prin bacteriile acumulate) atacă gingia, ligamentul parodontal şi osul maxilar. Nivelul gingiei coboară, se descoperă rădăcina dintelui şi treptat-treptat osul maxilar este „mâncat”.

Evoluţia bolii

În lipsa tratamentului:

 • Distrugerea osului va fi tot mai accentuată
 • Gingiile se vor retrage mai mult şi dinţii vor părea mai lungi
 • Va apare mişcarea dinţilor, care va deveni deranjantă şi chiar dureroasă
 • Pierderea treptată a dinţilor.

În prezenţa tratamentului:

Depinde de faza în care se începe tratamentul.  Dacă pacientul vine tardiv, atunci când toţi dinţii se mişcă, posibilităţile de rezolvare vor fi limitate. În mod normal, prin tratamentele obişnuite, putem opri evoluţia bolii, în prezenţa unei igiene riguroase a dinţilor.  Totuşi, sunt situaţii când rezultatele sunt insatisfăcătoare, dar acest lucru se întâmplă mai rar.

Afectarea sănătăţii corpului

După cum s-a explicat deja, această boală are la origine existenţa unei infecţii la nivelul gingiilor, datorată diverselor bacterii.  Această infecţie determină uneori o sângerare constantă a gingiilor, fapt echivalent cu prezenţa permanentă a unei răni deschise la nivelul corpului. Bacteriile pot fi înghiţite sau pot să ajungă în plămâni.  Astfel apar boli cardiovasculare, infarct miocardic, diabet zaharat, infecţii respiratorii.

În plus, la ora actuală se cunoaşte că:

 • o persoană cu parodontoză are un risc de 3 ori mai mare de a face accident vascular cerebral (AVC)
 • o femeie cu parodontoză are un risc de 6 ori mai mare de a naşte prematur
 • la o persoană cu diabet, tratamentul parodontozei are efecte pozitive asupra controlului glicemiei.

Toate acestea pentru că, în fapt, avem de-a face cu o infecţie cronică la nivelul corpului uman.  În anumite limite ea este tolerată de organism, dar uneori poate da complicaţii grave.

Cum se poate trata?

Metodele de tratament moderne şi noile biomateriale apărute reuşesc cu succes tratarea parodontozei.  Pe de altă parte, nu putem spune că s-a găsit un tratament 100%  garantat al acestei boli. În privinţa variantelor de tratament posibile şi a eficienţei acestora, facem câteva consideraţii:

Boala odată aparută, prin metodele actuale putem să-i oprim evoluţia. Într-o anumită măsură, putem chiar reface structura pierdută, dar rezultatele nu sunt garantate.

 • O persoană cu parodontoză trebuie să meargă pentru control la stomatolog cu regularitate pe toată durata vieţii. Astfel, orice semn al reapariţiei bolii poate fi tratat într-o fază incipientă.
 • Nu există antibiotice sau alte medicamente, vaccinuri, unguente, paste de dinţi care să fie cu adevărat eficiente în lupta cu parodontoza. În cel mai bun caz, acestea reduc o anumită perioadă sângerarea gingiilor, jenă dureroasă etc.  Ele nu se adresează însă problemei de fond a bolii.

Ce este GBT?

GBT este noua abordare în profilaxia dentară. 

GBT presupune tehnologie nouă utilizând AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland.

Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al plăcii bacteriene – o soluție unică pentru prevenția cariilor și îngrijire periodontală la adulți, copii, pacienți cu aparate ortodontice, pacienți cu implanturi dentare.

GBT se adresează biofilmului dentar care este factorul principal care cauzează carii, infecții periodontale și peri-implantită.

GBT se bazează pe tehnologii patentate de catre EMS Elveția. A fost dezvoltat în colaborare cu parodontologi experimentați, specialiști în tratarea cariilor dentare și igieniști dentari. 

Noul tratament este unul sistematic, predictibil, cu riscuri minime și prietenos pentru utilizator, adaptabil oricărei categorii de vârstă și fiecărui pacient în parte.

Guided Biofilm Therapy ce presupune?

Guided Biofilm Therapy constă în protocoale de tratament bazate pe diagnosticul individual al pacientului și evaluarea riscurilor, pentru a obține rezultate optime. Tratamentul este aplicat în cel mai puțin invaziv mod, cu cel mai mare nivel de confort, siguranță și eficiență.

Guided Biofilm Therapy include Instrucțiuni pentru Igienă Orală alături de educarea și motivarea pacientului pentru a menține dinții naturali și implanturile dentare pentru o perioadă de timp cât mai lungă posibil. 

De ce GBT „schimbă regulile jocului”?

Biofilmul dentar este factorul etiologic principal pentru carii, infecții periodontale și peri-implant. Periodontita poate crește riscul bolilor sistemice precum boli cardiovasculare și respiratorii, artrită sau diabet.

Guided Biofilm Therapy (GBT) este cel mai performant concept de igienizare și profilaxie dentară existent în acest moment în lume, dezvoltată de compania elvețiană EMS și care are ca scop păstrarea sănătății orale a pacientului și oferirea unei stări de bine acestuia.

Durata acestui tratament este de aproximativ 60 de minute, iar pentru un maxim de eficiență specialiștii companiei EMS Switzerland recomandă aplicarea protocolului GBT prin parcurgerea a 8 pași:

1. DIAGNOSTICARE, prin evaluare clinică a fiecărui caz.

2. EVIDENTIERE, prin prin aplicarea unei soluții colorante, pentru ca placa bacteriană să fie ușor de identificat supra și subgingival.

3. MOTIVARE, etapa în care medicul stomatolog crește gradul de conștientizare al pacientului referitor la igiena dentară și îi oferă sfaturi personalizate referitor la îmbunătățirile care pot fi aduse procesului de curatare dentară realizat acasă.

4. AIRFLOW®, care presupune aplicarea unei pulberi pe bază de bicarbonat de sodiu, Erythritol PLUS, ce îndepărtează placa bacteriană, petele și tartrul incipient supra și subgingival. Medicul stomatolog va îndepărta 1i placa bacteriană prezentă pe gingii, limbă și palat.

5. PERIOFLOW® este etapa în care se îndepărtează placa bacterienă din pungile parodontale, la dinții naturali în pungile adânci, la furcațiile radiculare și la implanturi.

6. PIEZON®, este etapa în care se îndepărtează orice urmă de tartru rămasa sau pentru curățarea în jurul implanturilor și a restaurărilor protetice.

7. CONTROL, etapa în care medicul face o verificare finală, pentru a vedea dacă au mai ramas urme de placă bacteriană și se asigură că tartrul a fost îndepărtat complet. Acum este momentul în care, pe un teren perfect curățat, se poate face o diagnosticare a prezenței cariilor și se pot face aplicări cu fluor, dacă medicul stomatolog consideră oportun.

8. RECALL – „un pacient sănătos este un pacient fericit”. În funcție de rezultatul evaluării riscurilor dentare, medicul stomatolog stabilește frecvența realizării procedurilor de mentenanță prin igienizare profesională și programează împreună cu pacientul următoarele vizite de control la medicul stomatolog.

Igiena orală regulată, alături de măsurile profesionale țin sub control biofilmul – pentru o sănătate orală și sistemică mai bună. Axelsson și Lindhe au înființat stomatologia preventivă în anii 1970 cu studii și protocoale clinice bazate pe profilaxie în „orele de revenire”.

GBT respectă recomandările Federației Europene de Periodontologie (EFP) cu privire la Îndepărtarea Mecanică Profesională a Tartrului (PMPR) și Instrucțiunile de Igienă Orală (OHI) pentru Îngrijirea la Domiciliu a Federației Europene de Periodontologie (EFP).

„Sănătate periodontală — pentru o viață mai bună!”

Copyright 2020 © Well Dental