Implantologie

CE ESTE UN IMPLANT?

Un implant dentar este un șurub de titan care servește drept stâlp pentru înlocuirea unui dinte care lipsește. Implantul este inserat în osul maxilar sau mandibular printr-o intervenție chirurgicală. Ulterior, se așteaptă o perioadă de timp, până se stabilește o relație de legătură (osteointegrare) între implant și os, astfel ca implantul să poată servi drept sprijin pentru o coroană, proteză parțială/totală fixă sau proteză mobilizabilă. Implanturile dentare pot să înlocuiască un singur dinte sau mai multi dinți. Protezele cu sprijin implantar au aspect asemănător dinților naturali, iar funcția dintelui lipsă este preluată de proteza cu sprijin implantar. Terapia implantară reprezintă o opțiune restaurativă cu un lung istoric clinic. Implanturile dentare păstrează integritatea structurii faciale și reduc inconvenientele asociate pierderii dinților.

VĂ GÂNDIȚI SĂ APELAȚI LA IMPLANTOLOGIE DENTARĂ?

Dar cum să vă informați despre tehnica implantologică? Atunci vă aflați în locul potrivit!

În continuare vă vom arăta care sunt factorii cheie care pot ajuta pacientul să beneficieze de un implant care să reziste în timp și nu unul care să creeze probleme secundare. Pacientul trebuie să fie foarte bine informat cu privire la regulile de urmat atât în timpul inserării implantului de către medic cât și în perioada post operatorie, de către pacient. Respectarea acestor reguli vor ajuta la îndeplinirea cu succes a acestei proceduri. Totodată, este foarte important de știut că oferta de implanturi dentare existentă în prezent este extrem de variată și deseori se naște întrebarea: Care este oare diferența dintre ele? Vom vorbi imediat despre aceste diferențe, însă, mai întâi, vă vom arăta problemele care pot apărea la un implant cu tehnica implantologică obișnuită:

1. Infecții post operatorii: Nerespectarea unui protocol de decontaminare ambientală strict și lungirea timpilor de vindecare pot duce la infectarea zonei operate.

2. Inflamarea exagerată: Este normal ca zona operată să se umfle puțin, însă inflamarea excesivă și/sau de lungă durată nu este nici normală, nici recomandată.


3. Pierderea implantului: infecțiile postoperatorii, timpii de vindecare prea lungi, evaluarea precară a cantității și calității osoase pot duce la pierderea implantului.

Consecințele sunt usor de intuit:

  • Pierderea implantulului în primele trei luni după inserare.
  • Distrugerea patului osos fără posibilitate imediată de regenerare.
  • Dureri postoperatorii și intervenții repetate de limitare a daunelor.
  • Pierderea banilor investiți și cheltuieli ulterioare.

CUM VĂ ASIGURAȚI CĂ AȚI FĂCUT ALEGEREA POTRIVITĂ?

Implanturile care se vând în România sunt, în majoritatea lor, sigure, iar mărcile folosite sunt aceleași în majoritatea cabinetelor stomatologice respectabile.

Ceea ce diferă este tehnica chirurgicală. Aceasta face diferența!
În cazul unui implant, tehnica folosită poate aduce cele mai mari riscuri, marca sau proveniența implantului reprezentând un risc minor. De exemplu supraîncălzirea osului cu doar 4 grade, duce la o prelungire a duratei de vindecare a implantului cu câteva luni.
În cabinetul nostru, acordăm o importanță deosebită reducerii la maximum a acestor riscuri, alegând cel mai sigur protocol implantologic existent în prezent ce se bazează pe experiența clinica a sute de medici din toată lumea și a sutelor de mii de implanturi inserate.
Confruntând cele mai experimentate metode care au dus la cele mai bune rezultate în acest sens, s-a găsit o serie de puncte comune tututor acestor tehnici pe care le aplicăm în cabinetul nostru, cu succes de mai bine de 6 ani.

ISTORIA IMPLANTURILOR

Implanturile endoosoase se folosesc încă din timpul civilizației Maya, de mai bine de 1350 de ani. În 1931 arheologii au descoperit un fragment de mandibulă datând din anul 600 ce aparține unei femei în vârstă de 20 de ani și conține trei piese de forma unor dinți ce substituie trei incisivi inferiori. Timp de 40 de ani arheologii au crezut că aceste piese au fost inserate sub nas după moartea tinerei, așa cum egiptenii obișnuiau să facă. În 1970 Profesor Amadeo Bobbio a studiat specimenul de mandibulă efectuând o serie de radiografii care au demonstrat compactarea osoasă din jurul “implanturilor”, fapt ce demonstrează că implanturile au fost realizate în timpul vieții.

Iată o serie de întrebări frecvente
din partea pacienților noștri

CINE POATE BENEFICIA DE IMPLANTURILE DENTARE?
Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai multi dinți, datorită accidentelor, diverselor boli sau complicațiilor cariei dentare, poate beneficia de terapie implantară. Dacă lipsesc unul sau mai multi dinți, restaurările protetice pe implanturi pot înlocui dinții lipsă. Câteodată, pacienții mai în vârstă, consideră că vârsta lor îi impiedică să beneficieze de implanturile dentare. Totuși, în terapia implantară, starea de sănătate este factorul determinant, și nu vârsta. Se consideră că dacă un pacient este suficient de sănătos încât să i se poată extrage un dinte, atunci el poate fi candidat pentru inserarea unui implant dentar. Medicul Dumneavoastră curant poate evalua dacă puteți beneficia de terapie implantară, luând în considerare istoricul Dumneavoastră medical, atât dentar cât și de ordin general.

ESTE DUREROASĂ INTERVENȚIA?
Aplicarea implanturilor se realizează sub anestezie locală și nu veți simți nimic în tot acest timp. Regiunea în care s-a intervenit poate fi edematiată (umflată) câteva zile după, iar durerile de intensitate redusă care ar putea să apară se remit de cele mai multe ori cu antalgice ușoare.

CÂT COSTĂ?
Aplicarea implanturilor este o investiție pentru viitor și pentru calitatea vieții Dumneavoastră. Noii dinți vor creea aceeași senzație ca dinții naturali, ceea ce este un fapt extraordinar. Este un tratament care vă va scuti de alte cheltuieli cu dinții pe viitor și care vă va conserva structurile dentare adiacente, nefiind nevoie de tratamentul / șlefuirea altor dinți adiacenți.

VOI AVEA IMPRESIA CĂ SUNT PROPRII MEI DINȚI?
Da! Implanturile sunt fixate în os și se comportă ca proprii Dumneavoastră dinți când mâncați, vorbiți sau râdeți. Majoritatea pacienților nu fac diferența între dinții naturali și noii lor dinți.

ÎMI POT CONSERVA CEILALȚI DINȚI AI MEI?
Bineînțeles că da! Implanturile permit înlocuirea dinților absenți fără să se atingă de dinții Dumneavoastră sănătoși. Contrar punților clasice și protezelor parțiale nu este nevoie să fie afectați în vreun fel dinții vecini.

CE RISCURI PRESUPUN IMPLANTURILE?
Multe studii clinice asupra tratamentului cu implanturi dentare au arătat ca rezultatele pe termen lung sunt pozitive. Concepția implanturilor și tratamentul lor de suprafață asigură o foarte bună rezistență și menținerea pe loc a restaurărilor. Filetul implantului șurub contribuie la menținerea pe loc a acestuia și la conservarea osului. Toate acestea ajută la conservarea conturului părților moi și dau un aspect natural.

VÂRSTA ESTE O PROBLEMĂ?
În mod normal nu sunt probleme legate de vârstă, dar dacă aveți sub 18 ani trebuie să fim asigurați că este încheiată creșterea înainte de a ne gândi la posibilitatea aplicării implanturilor.

CÂTE ȘEDINȚE SUNT NECESARE PENTRU ACEST TIP DE TRATAMENT?
Aceasta depinde de dinții dumneavoastră și de tipul de tratament care este cel mai bine adaptat cazului Dumneavoastră. Pentru unele situații se poate efectua un singur timp chirurgical, existând însă cazuri când intervenția chirurgicală se realizează în două etape. Consultația inițială, intervenția chirurgicalp, controlul postoperator, etapele de protezare și controlul final însumează aproximativ 6-8 ședințe până la finalizarea tratamentului.

CUM TREBUIE ÎNTREȚINUȚI NOII MEI DINȚI?
Pentru a întreține un bun rezultat este suficient periajul dentar și utilizarea aței dentare. Stomatologul Dumneavoastră vă va explica exact cum se realizează corect întreținerea danturii Dumneavoastră.

CÂTE ZILE DE CONCEDIU MEDICAL ÎMI SUNT NECESARE?
Nu este nimic anormal în a face edem postoperator sau în a avea echimoze (a vă învineți) după aplicarea implanturilor. Cea mai mare parte a pacienților își reiau lucrul după 2-3 zile de la intervenție.

TREBUIE SĂ ÎNTRERUP FUMATUL?
Este insistent recomandată întreruperea fumatului. Fumatul îngreunează cicatrizarea și afectează în sens negativ prognosticul pe termen lung.

CAFEAUA, CEAIUL SAU VINUL ÎMI POT STRICA SAU COLORA NOII DINȚI?
Coroanele din porțelan cu care se protezează implanturile sunt mult mai puțin afectate de acești coloranți naturali.

Copyright 2020 © Well Dental