Parodontologie

Boala parodontală – “Silent killer” pentru 1 din 3 pacienți

Desi afecțiunile parodontale (parodontoza – numită și „silent killer”) afectează în mod surprinzător 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dinților, această boală este tratată cu superficialitate de către majoritatea pacienților.

Dinți sănătoși nu înseamnă dinți fără carii. Un dinte aparent sănătos poate să ascundă o afectare parodontală depistabilă doar de către medicul stomatolog. În situația în care diagnosticarea bolii parodontale se face într-o fază în care dintele se mai poate salva printr-o intervenție de microchirurgie parodontală (Flap Debridemenet cu Regenerare Osoasă și Tisulară), pacientul are șansa de a-și păstra pe arcadă dinții naturali. Sunt însă foarte multe situații în care pacientul este diagnosticat mult prea tarziu, când singura soluție de reabilitare rămâne aceea prin inserarea de implanturi dentare.

Boala este evolutivă având un final sigur: pierderea dinților. Cauza este exclusiv microbiană, existând însă și o predispoziție genetică, care se combină cu factori favorizanți precum fumatul, stresul, boli imune, diabet.

Pacienții tineri nu sunt feriți de atacul bacterian și implicit de boala parodontală. Devine astfel obligatorie prezentarea la medicul stomatolog pentru controale regulate, menite a realiza un diagnostic precoce al Parodontopatiei, pentru copiii cu antecendente parodontale în familie. Date fiind toate aceste considerente, clinica WellDental a creat un sistem special de investigare, diagnostic și tratament al bolii parodontale, pe care îl parcurg toți pacienții clinicii.

Folosirea Laserului în tratamentul Parodontozei

Laserul a revoluționat multe domenii, iar cel al îngrijirii orale nu face excepție. Deși tratamentul parodontozei cu laser este o metodă relativ nouă, se constată deja rezultate promitatoare pentru anumite tipuri de pacienți, diagnosticați cu parodontoză în anumite stadii de evoluție ale bolii.

Parodontoza este o infecție a osului și a țesuturilor de susținere a dinților. Parodontoza (boala parodontală) are o incidență extrem de mare, în medie 1 adult din 3 suferind de această afecțiune, în diverse stadii de evoluție.

Parodontoza este cauzată de cele mai multe ori de:

  • igiena orala deficitară
  • fumatul
  • boli cronice (cum ar fi diabetul)
  • administrarea anumitor medicamente
  • componența genetică, ce are un cuvânt important de spus în transmiterea ereditară a parodontozei

Cum funcționează tratamentul cu laser pentru parodontoză?

În terapia cu laser pentru tratamentul parodontozei, medicul parodontolog utilizează laserul dentar pentru accesul și eliminarea țesutului inflamat din jurul rădăcinii dintelui. Prin expunerea rădăcinii și igienizarea țesutului infectat se realizează detartrajul subgingival (root planning).

Această tehnică implică eliminarea plăcii și a tartrului formate sub linia gingivală și în jurul rădăcinii. După care medicul parodontolog folosește laserul cu scopul de a netezi suprafața rădăcinii, pentru a elimina orice suprafață rugoasă care ar putea atrage coloniile de bacterii cauzatoare de infecții. Suprafața dintre gingie și rădăcină poate începe astfel procesul de vindecare și regenerare.

Echipa medicală a Clinicii WellDental folosește cel mai performant sistem laser, SIROLaser Blue de la SIRONA (Germania), primul laser diodă care combină beneficiile diodei albastre, infraroșii și a luminii roșii.

SiroLaser Blue este primul laser din lume care poate opera cu diodă albastră, infraroșie sau roșie. Asta înseamnă că poate să acopere peste 20 de posibilități de aplicare în practica stomatologică. Laserele cu diodă dentară oferă beneficii clare în fața tratamentelor convenționale, cu cicatrici mai mici, vindecare îmbunătățită și reducerea bacteriilor. Pentru pacient, utilizarea laserului înseamnă mai puțină durere, drept urmare mai puțină medicație postoperatorie.

Guided Biofilm Therapy (GBT)

sau Terapia Ghidată a Biofilmului este cel mai performant concept de igienizare și profilaxie dentară existent în acest moment în lume, inovație a companiei elvețiene EMS și recomandat de către EFP (European Federation of Periodontology). Guided Biofilm Therapy – GBT este noua abordare state-of-the-art în profilaxia dentară și se realizează utilizând AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland, tehnologie revoluționară dezvoltată în colaborare cu parodontologi și stomatologi experimentați.

Biofilmul dentar este factorul principal care cauzează carii, infecții periodontale și peri-implantită, iar GBT reprezintă o soluție unică pentru prevenirea cariilor și îngrijire parodontală. Conceptul inovator GBT are ca scop păstrarea sănătății orale a pacientului și oferirea unei stări de bine acestuia. Durata acestui tratament este de aproximativ 60 de minute, confortul pacientului este crescut, iar pentru un maxim de eficiență specialiștii companiei EMS Switzerland recomandă aplicarea protocolului GBT prin parcurgerea a 8 etape:

1. DIAGNOSTICARE  

2. EVIDENȚIERE

3. MOTIVARE

4. AIRFLOW®

5. PERIOFLOW®

6. PIEZON®

7. CONTROL

8. RECALL

Airflow® Prophylaxis Master by EMS este cel mai performant sistem de igienizare și profilaxie dentară, acreditat de către EFP (European Federation of Periodontology)

Profilaxia prin eliminarea profesională a plăcii bacteriene și a tartrului pot preveni apariția cariilor și a altor afecțiuni mai grave precum gingivita sau chiar parodontoza. Curățarea profesională a danturii la cabinetul stomatologic crește eficiența igienei dentare de fiecare zi, respectiv a periajului dentar, a folosirii aței dentare sau a apei de gură.

AIRFLOW® Prophylaxis Master, alături de laserul SiroLaser Blue, reprezintă o soluție integrată pentru prevenția, îngrijirea și tratamentul revoluționar al bolii parodontale. 

Protocolul de igienizare GBT este unul sistematic, predictibil, și prietenos pentru utilizator, adaptabil oricărei categorii de vârstă și fiecărui pacient în parte. Necesitatea folosirii PERIOFLOW® și PIEZON® se va decide de către medicul stomatolog la momentul realizării tratamenului, în funcție de statusul dento-parodontal al pacientului.

Conceput conform celor mai înalte standarde de performanță, siguranță și confort, AIRFLOW® Prophylaxis Master a fost proiectat să permită cele 3 tratamente principale ale terapiei ghidate a plăcii bacteriene.

Astfel, AIRFLOW® Prophylaxis Master îndepărtează eficient placa bacteriană, petele și tartrul incipient, reducând necesitatea utilizării instrumentarului manual sau acționat electric. Aparatul asigură o curățare minim invazivă și doar acolo unde este necesar. Pentru confort și eficiență, tratamentul este efectuat la o temperatură de irigare controlată.

Datorită designului său subțire și sprayului de înaltă precizie, AIRFLOW® Prophylaxis Master oferă un acces minim-invaziv la buzunarele parodontale, la lucrările de restaurare și la implanturi, fără să necesite demontarea coroanelor sau a lucrărilor protetice.

AIRFLOW este o tehnologie de ultimă generație ce direcționează pe suprafața dintelui un jet de particule fine de bicarbonat de sodiu cu 400 km/oră! AIRFLOW are două canale independente, unul cu apă și celălalt cu pulbere, astfel încât ele se combină doar la impactul cu suprafața dentară. Cele două canale pot fi reglate independent și foarte precis. De asemenea, designul futuristic permite accesul facil în toate zonele cavității bucale, asigurând o curățare exemplară.

PERIOFLOW® este un instrument ulta-modern care permite îndepărtarea biofilmului subgingival și prevenirea peri-implantitei. Capul flexibil și cele trei fante laterale ale sale permit eliminarea eficientă a biofilmului din pungile periodontale, din zona lucrărilor de restaurare și a implanturilor, fără îndepărtarea coroanelor dentare sau a lucrărilor protetice. Utilizarea PERIOFLOW®- metodă minim-invazivă oferă maxim confort pentru pacient.

EMS PIEZON® NO PAIN

Piezon NO PAIN este un instrument care folosește tehnologia ultrasunetelor pentru curățarea tartrului. Aparatul produce 32.000 de oscilații pe secundă, oferind rezultate excepționale. EMS PIEZON® NO PAIN se folosește la îndepărarea tartrul supra și subgingival până la 10 mm. EMS PIEZON® NO PAIN își adaptează constant puterea de ieșire la forța aplicată, sporind confortul pacientului.

Copyright 2020 © Well Dental